El-sykkel til halv pris – byggeprosjekt

El-sykkelen ferdigbygget – klikk for å se full størrelse

Mitt el-sykkelprosjekt går ut på å bygge en billigst mulig transportsykkel som kan kutte reisetiden til jobben samtidig som jeg får trening. Prosjektet koster c.a 4000 kr i innkjøp.

El-sykkelen drives av en 500w nav-motor som sitter i forhjulet. Hele el-systemet er et kit fra sykkelmotor.com og består av:

 • Batteribeholder og bagasjebrett
 • Fartsregulator (lagt i bag og plassert foran)
 • Lykt med batterimåler og nøkkelbryter
 • Gasshåndtak
 • Hub-motor i navet foran.
 • Elektrisk tute (brukes ikke da jeg ikke vil at sykkelen skal oppfattes som moped)
 • Bremsehåndtak som kobler ut motoren (brukes ikke da jeg pleier å koble ut motoren manuelt)

For å ikke forvirre noen, kravet til elektrisk sykkelmotor er maks 250 watt. Motoren må kunne gå når pedalene er i bevegelse og farten er maks 25km/t.

Batteri og batterifeste

Batteriene som kit’et er tilrettelagt for, er av typen lead-acid (blybatteri). Billige, lett å lade, men veldig tunge. 4 stk 12 volt 7.2 Ah holder til mellom 20 og 60 minutters kjøring. Ladingen går på et par timer. Den medfølgende batteriboksen har akkurat plass til disse fire og har bærehåndtak. Jeg jobber med et lettere NiMh-system, men å få ladet disse er vanskeligere. Ettersom jeg bruker motoren mye til jobb så rekker jeg akkurat fram en mil på 23 minutter før jeg må lade igjen.

Eiker

219mm eiker på 28″ hjul i kryss

Da jeg skulle planlegge prosjektet, kontaktet jeg flere sykkelverksteder for å sjekke pris på montering av hub-motor på hjulet. Sykkelverkstedene så ut til å være midt i høysesongen og ville faktisk ikke ta på seg oppdraget da de ikke hadde rett type eiker tilgjengelig. Dermed bestemte jeg meg for å lære dette selv. Eiker ser jo ut til å bestå av et komplisert mønster med krysninger og sikksakkformasjoner. Men snart oppdaget jeg noen enkle regler:

 1. Eiker skal gå i kryssmønster og ikke rett ut som en stråle. Ellers kan de ryke lett. Viktig å være nøye med rett lengde på eikene. De må være et par cm lengre enn korteste avstand til felgen. For 28″ hjul og denne nav-motoren, bruk 219mm eiker.
 2. Først trer man inn eiker utenfra på annenhvert hull, fra begge sider.
 3. Eikene på den ene siden av navet går forover – bakover – forover bakover, tilsvarende på andre siden
 4. Eikene passer bare i to hull når den er montert i navet, så det løser seg selv
 5. Husk å gi plass til ventilen, la det være åpning og ikke kryssing rett over.
 6. Stramming av eiker for å rette hjul er ganske lett. Finnes video på Youtube.

Regnskapet:

Sykkellykt, tenningsnøkkel og batterimåler i ett

 • Yosemite Citystreamer 28″ sykkel (Biltema) kr 1499
 • El-kit (tilbud) fra sykkelmotor.com inkl frakt kr 1357
 • Batterier 4 stk 12v 7,2 AH a kr 189(Biltema) 756 kr
 • Lakk til bagasjebrett og primer kr 118
 • Eiker (eBay) 219mm 190 kr
 • Kabellås 100 kr
 • SUM 4020 Kr

Om Yosemite – en veldig billig 21 girs sykkel

Grunnen til at jeg ville ha en billig sykkel var at sjansen for at den ble stjålet er stor. Det må være landets desidert mest stjålne gjenstand. Jeg monterte sykkelen utenfor Biltema og fylte luft på bensinstasjon etter trykkspesifikasjonene på dekket. Gikk så inn på en drive-in for å spise. Da jeg kom ut, lå halve slangen på bakdekket på asfalten. Det viste seg at dekket ikke greide å holde slangen på plass. For å unngå et nytt dekk i dårlig kvalitet og ventetid hos Biltema, kjøpte jeg likegodt et nytt merkedekk på XXL. Jeg er dårlig på å klage.

Etter et år med denne sykkelen kan jeg fortelle følgende: Dekket var for dårlig, den ruster en del steder hvor det er ulakkert metall, men fungerer ellers bra. Har vedlikeholdt kjede og gir og den knirker litt i pedalene og forbremsen skriker litt.

Effekten

Motoren gjør at jeg bruker 23 minutter til jobb istedenfor 33 på de 10 kilometerene jeg har. De to siste minuttene går med til et veikryss hvor det alltid er lang ventetid. Motoren gjør også at jeg kommer meg opp de massive bakkene hjemover, isteden for å ta T-banen. Jeg slipper månedskortet og sykler 50 minutter daglig istedenfor 35. Transportfmetoden er også raskere enn bil pga kø og parkeringsproblemer, og mye raskere enn T-bane eller buss.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s